آبکاری فلزات یکی از روش های مهم پوشش دهی سطح فلزات است. مواد رایج برای آبکاری شامل طلا ، نقره ، مس ، کروم ، نیکل و روی هستند. هر کدام از این فلزات خواص و کاربردهای خاص خود را دارند. انتخاب فلز مناسب بر اساس نیاز مصرف کننده و بودجه مدنظر ایشان انجام می شود. آبکاری انواع فلزات به طور گسترده در صنایع مختلفی صورت گرفته و کاربرد دارد. مهندسان و متخصصان در این حوزه باید دانش اصول و فرایند آبکاری را فرا گرفته باشند. در ادامه به طور کامل موارد ذکر شده را توضیح خواهیم داد. شما می توانید با کلیک یا لمس برروی نوار قرمز رنگ در پایین صفحه از با متخصصان شرکت فلز24 ارتباط برقرار کرده و مشاوره رایگان دریافت کنید
Table of Contents
Toggleدر ابتدا لازم است سطح فلز مدنظر را آماده کرد تا ناخالصی های موجود از بین برود. همینطور یک زبری مناسب برروی سطح ایجاد شود. سپس لازم است بار الکتریکی برروی سطح فلز ایجاد کنیم. حالا نوبت به مرحله اصلی یعنی آبکاری می رسد، در این مرحله طی یک روش به صورت تخصصی ، باید رسوب فلز مورد نظر برروی جسمی که قصد آبکاری آن را داریم قرار گیرد. در پایان نیز نوبت به شستشو و خشک کردن می رسد، پس از آن فلز آبکاری شده بسته بندی و آماده تحویل می باشد.
یکی از هدف های مهم برای آبکاری این است که آن ورق یا هرچیزی که قصد آبکاری آن را داریم، دربرابر خوردگی مقاوم شده و همینطور مقاومت آن در برابر سایش چند برابر می شود. آبکاری برای ایجاد برخی از خواص ها نیز صورت میگیرد. بهبود خواص الکتریکی و خواص دکوراتیو مواردی است که میتوان به آن اشاره کرد. همچنین بهبود ظاهر فلزات یکی دیگر از دلایل آبکاری کردن می باشد.
آبکاری با انواع مختلفی از فلزات انجام می شود. هر کدام از فلزاتی که به آن اشاره خواهیم کرد، با توجه به خواص و کاربردهای خاص خود در فرایند آبکاری مورد استفاده قرار می گیرند. رایج ترین آنها عبارتند از:
به طور گسترده در صنایع الکترونیکی ، سخت افزار کامپیوتر و سایر صنایع مربوطه استفاده می شود.
نیکل به دلیل مقاومت به خوردگی و زیبایی ظاهری، برای پوشش قطعات در خودروسازی و امثالهم کاربرد دارد.
به دلیل سختی و مقاومت دربرابر خوردگی ، به صورت پوشش برروی قطعات فلزی ، مورد مصرف قرار می گیرد. برای مثال ، کروم کاربرد گسترده ای در خودروسازی و مبلمان دارد.
به عنوان پوشش محافظ در برابر خوردگی برروی فلزات زیرین ، در صنعت خودرو، ساختمان و لوازم خانگی دارد.
به دلیل زیبایی و مقاومت بالا در جواهرسازی ، صنایع الکترونیکی و زیرساخت های ارتباطی کاربرد دارد.
به دلیل هدایت الکتریکی بالا و مقاومت ، در صنایع الکتریکی و الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
در این قسمت لازم به ذکر است که برای برآورد دقیق هزینه آبکاری ، بررسی نیازهای مشتریان ضروری است به کارگاه های تخصصی آبکاری مراجعه کنید. شما میتوان از طریق تماس با شرکت فلز24 و بیان خواسته خود ، به راحتی از آخرین قیمت باخبر شوید. همینطور هزینه آبکاری انواع فلزات متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد، این عوامل شامل:
فلزات گرانبها مانند طلا و نقره دارای هزینه بالاتری هستند. در مقابل فلزات معمولی مانند مس ، نیکل و کروم شامل هزینه آبکاری پایین تری هستند.
هرچه ضخامت لایه بیشتر باشد ، مقاومت ، خواص و فواید آن نیز بیشتر خواهد شد. به طبع آن هزینه این فرایند بیشتر خواهد شد.
سطوح پیچیده و نامنظم نیاز به کار و زمان بیشتری برای آماده سازی دارند. که هزینه را افزایش خواهد داد.
در مقیاس های بزرگ تولیدی، هزینه آبکاری به ازای هر قطعه کاهش می یابد. در مقیاس های کوچک و تک قطعه ای، هزینه آبکاری بالاتر است. همه چیز درباره آبکاری ورق ؛ کافیست کلیک کنید.
ممنون مقاله جالبی بود